De regering van Suriname kondigt een speciaal veiligheidsplan aan voor morgen, wanneer Desi Bouterse zich moet melden om zijn gevangenisstraf van 20 jaar te beginnen. Deze maatregel is genomen om de stabiliteit in de samenleving te waarborgen en lijkt gericht te zijn op het voorkomen van mogelijke protesten of acties van aanhangers van de voormalige president.
De voormalige president is opgeroepen om morgen te beginnen aan zijn straf wegens betrokkenheid bij de Decembermoorden, waarvoor hij eind december definitief werd veroordeeld. Vier mede-veroordeelden, elk tot vijftien jaar gevangenisstraf, worden ook morgen verwacht bij de gevangenis.
Hoewel er geen directe aanleiding is om morgen rellen te verwachten, waarschuwde Bouterse zelf enkele dagen voor het definitieve vonnis in december voor mogelijke onrust. In een toespraak suggereerde hij dat de situatie uit de hand zou kunnen lopen als hij veroordeeld werd. Destijds hield de Surinaamse regering al rekening met potentiële sociale onrust rondom het definitieve vonnis, zoals bleek uit een uitgelekte vertrouwelijke analyse.
Vanavond riep de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse leden en sympathisanten op om zich morgenochtend te verzamelen bij de woning van de oud-president in Paramaribo. In de oproep staat dat de partij zich niet kan vinden in het vonnis.
De uitvoering van het vonnis valt onder de verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie, “in overeenstemming met de principes van de rechtsstaat”, aldus de regering. Ze benadrukt dat alle noodzakelijke stappen worden ondernomen om de veiligheid in de samenleving te waarborgen, hoewel specifieke details over het veiligheidsplan nog niet zijn vrijgegeven.
De ministers van Justitie en Politie, en Defensie zullen nauw samenwerken “met relevante autoriteiten”, aldus de regering. Tot op heden heeft de politie nog geen instructies ontvangen over mogelijke wegafzettingen bij de gevangenis in Santo Boma, waar Desi Bouterse zich morgenochtend moet aanmelden, volgens de politiewoordvoerder.
De Decembermoorden vonden plaats in de nacht van 7 op 8 december 1982. Prominente Surinamers die tegenstanders waren van het militaire regime van Bouterse werden opgepakt, zonder proces doodgeschoten in Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van het leger.
Bouterse heeft altijd ontkend persoonlijk betrokken te zijn en noemde het proces politiek gemotiveerd. Het Openbaar Ministerie in Suriname beweert echter dat hij wel aanwezig was in Fort Zeelandia. Volgens de aanklager heeft Bouterse de critici met voorbedachten rade uit hun huizen laten ontvoeren, waarbij de telefoonlijnen werden doorgesneden en bewaking achterbleef, om hen later te vermoorden.
Eerder deze week verzocht het advocatenteam van Bouterse om de straf niet ten uitvoer te brengen, waarbij ze beweerden dat het uitgesproken vonnis in strijd was met het recht en de goede procesorde. Ze stelden ook dat er tijdens het proces “enorme juridische fouten” waren gemaakt. Dit verzoek werd echter door justitie terzijde geschoven.