Eksi koekoe, ook wel bekend als Ingris boroe, is een heerlijk gerecht uit de Creoolse keuken. Het betreft een luchtige eiercake, die vaak versierd wordt met gekleurde suikermuisjes. Eksi koekoe maak je gemakkelijk met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Ingrediënten:
- 6 eieren
- 6 eetlepels suiker
- 6 eetlepels gesmolten ongezouten roomboter
- 7 eetlepels zelfrijzend bloem (gezeefd)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel vanille-essence
- 1 theelepel amandelessence
- (optioneel: 1 theelepel peeressence)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Elke oven is anders, dus je moet mogelijk de ideale temperatuur voor jouw oven even uitproberen.
- Klop de eieren samen met de suiker, vanillesuiker en essences tot een luchtig en lobbig mengsel. Dit kun je controleren door een schepje van het mengsel op een lepel te nemen en de lepel ondersteboven te houden.
- Zodra het mengsel dik en lobbig is, voeg je lepel voor lepel het gezeefde bloem toe en mix je op de laagste stand tot alles goed gemengd is.
- Voeg als laatste de gesmolten boter toe en meng dit voorzichtig lepel voor lepel met de hand door het mengsel. Let op dat je alleen de boter toevoegt en niet het bezinksel.
- Giet het beslag in een ingevette bakvorm en bak het in de voorverwarmde oven. Open de oven tijdens de eerste 30 minuten niet, anders kan de Eksi Koekoe inzakken. Bak de Eksi Koekoe ongeveer 40 minuten, maar controleer regelmatig of het gaar is, want baktijden kunnen variëren afhankelijk van de oven.
- Haal de Eksi Kuku uit de oven en laat het afkoelen voordat je het serveert.
Veel succes met het bakken!