In Den Haag zal de Gouden Koets voorlopig niet meer door de straten rijden, zo heeft het Koninklijk Huis aangekondigd. Koning Willem-Alexander deelde dit nieuws vandaag in een videoboodschap, waarin hij verklaarde dat de koets niet langer zal worden ingezet voor Prinsjesdag en andere officiële gelegenheden.
De koning benadrukte het belang van het erkennen van het verleden, inclusief het koloniale verleden, en het streven naar verzoening. Hij gaf aan dat de Gouden Koets pas weer zal worden gebruikt als Nederland er klaar voor is, wat op dit moment niet het geval is.
Volgens Willem-Alexander heeft het geen zin om historische gebeurtenissen te veroordelen met de normen van de huidige tijd. Hij stelde dat het verbannen van historische objecten en symbolen geen oplossing is, maar dat er juist een gezamenlijke inspanning nodig is om dieper te graven en een langdurige verbinding te creëren, in plaats van verdeeldheid.
De Gouden Koets werd voor het laatst gebruikt tijdens het traditionele ritje op Prinsjesdag in 2015, waarna deze moest worden gerestaureerd. Na restauratie werd de koets tentoongesteld in het Amsterdams Museum. Sindsdien maakte de koninklijke familie gebruik van de Glazen Koets. De Gouden Koets, een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging, ondergaat momenteel groot onderhoud, uitgevoerd door specialisten uit binnen- en buitenland. Er is een restauratieruimte ingericht bij de Koninklijke Stallen in Den Haag.
De discussie rond de Gouden Koets speelt al jaren, met specifieke bezorgdheid over een afbeelding aan de linkerkant van de koets. Deze afbeelding, geschilderd door Nicolaas van der Waay, wordt nu als racistisch beschouwd vanwege de verheerlijking van de toenmalige koloniën met onder andere een knielende zwarte man namens Suriname en de Antillen.