Rishma Khubsing, 42 jaar en van Surinaams-Hindoestaanse afkomst, woont in Amsterdam en werkt als klinisch psycholoog-psychotherapeut. Daarnaast is zij initiatiefnemer van de stichting ‘3 mei, een liefdevol verzoek’. Deze stichting organiseert jaarlijks op 3 mei de Nationale Herdenking van het Nederlands koloniaal verleden.

Wat inspireerde Rishma Khubsing om de stichting ‘3 mei, een liefdevol verzoek‘ op te richten?

Van huis uit deed ze samen met haar familie mee aan de 2 minuten stilte op 4 mei voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Toen ze een jaar of zeven was, vroeg ze haar ouders: “Waarom is er geen 2 minuten stilte voor onze voorouders? Zij hebben toch ook geleden?” Haar ouders antwoordden: “Dat doen ze hier niet.” Dit begreep ze niet en vond het oneerlijk. Waarom het leed van de ene groep voorouders wel herdenken en dat van de andere niet? Dit gevoel had ze ook op 5 mei, want ook haar voorouders zijn bevrijd van veel ellende, en daar wordt ook niet op nationaal niveau bij stilgestaan.

In haar tienerjaren dacht ze: 3 mei, dat is het! Op 3 mei herdenken we het leed dat Nederland heeft aangedaan aan andere mensen en landen. Op 4 mei herdenken we het leed dat Nederland is aangedaan. Als we elkaar zien en erkennen in elkaars pijn, dan kunnen we in verbondenheid de bevrijding vieren. Het is dan yin yang, in balans.

Sinds 2020 is de stichting actief, en de eerste herdenking vond een jaar later plaats. Het bestuur bestaat uit Warsha Atwarie, penningmeester, Patienta Assen, secretaris, en Rishma Khubsing in de rol van voorzitter. Daarnaast hebben ze een vast team van ongeveer 10 personen die meehelpen met de voorbereidingen en ongeveer 80-100 vrijwilligers die tijdens de herdenking meehelpen.

De stichting 3 mei, een liefdevol verzoek‘ organiseert de Nationale Herdenking Nederlands Koloniaal Verleden op de Dam, waar de voorouders van 51 landen worden herdacht die een koloniaal verleden met Nederland hebben. De herdenking zit vol helingsrituelen, kunstvormen en toespraken. Het betreft een multiculturele en interactieve herdenking waarbij jong en oud worden betrokken. Daarnaast verzorgt de stichting workshops voor scholen en bedrijven over onder andere de psychologische doorwerking van het slavernij- en koloniaal verleden. Verder willen ze meer kennis delen over het Nederlands kolonialisme via sociale media.

Voor de stichting is het jaarlijks een uitdaging om de herdenking te financieren. Elk jaar groeit de herdenking en is er meer geld nodig, bijvoorbeeld voor een podium, stoelen, en de vergoedingen voor alle mensen die een bijdrage leveren. Soms ontvangt de stichting een kleine subsidie en donaties van particulieren, waardoor de kosten kunnen worden gedekt. Alle betrokkenen leveren hun bijdrage voor een gereduceerd, ‘goede doelen’, tarief. Tijdens de voorbereidingen ervaren de organisatoren zoveel liefde en verbondenheid. Mensen vinden het belangrijk dat de herdenking plaatsvindt en zijn bereid om zelf iets in te leveren. De stichting streeft ernaar om op een dag iedereen volledig te kunnen vergoeden, omdat hun voorouders voor niets hebben gewerkt en dit absoluut niet willen voor de nazaten.

De stichting tracht met haar activiteiten een bescheiden bijdrage te leveren aan meer erkenning van het slavernij- en koloniaal verleden, collectieve heling en aan meer gelijkwaardigheid en verbondenheid binnen de samenleving. Rishma hoopt dat de stichting in de toekomst zal uitgroeien tot een officiële Nationale herdenking, waarbij iedereen in Nederland op 3 mei om 20 uur twee minuten stilte houdt voor hun voorouders, met een live-uitzending op NOS.

Rishma adviseert anderen die zich willen inzetten voor sociale rechtvaardigheid en gemeenschapsopbouw om naar hun hart te luisteren en daarnaar te handelen. Als jong meisje dacht ze dat ze de enige was met deze behoefte, maar nu realiseert ze zich dat velen deze behoefte delen. De stichting ontvangt veel positieve reacties, zoals van iemand die niet persoonlijk aanwezig kon zijn bij de herdenking, maar samen met haar vader naar de online live uitzending keek en om 20 uur een kaars aanstak voor alle voorouders. Anderen hebben aangegeven dat ze naar aanleiding van de herdenking gesprekken zijn aangegaan met hun ouders over hun koloniale familiegeschiedenis. Rishma vindt het hartverwarmend om dit soort berichten te ontvangen en ziet het als dankbaar werk dat vanuit licht en liefde wordt verricht.

Je bent genomineerd voor Amsterdammer van het jaar, gefeliciteerd! Hoe voelde het om genomineerd te worden voor Amsterdammer van het jaar 2023?

“Ik voel mij enorm vereerd en gewaardeerd. Het voelt als een stukje erkenning voor het werk dat wij samen doen als stichting voor en met de gemeenschap. Deze nominatie wil ik opdragen aan alle voorouders die hebben geleden door het Nederlands kolonialisme, dat zij in vrede mogen rusten en hun nazaten mogen helen van intergenerationeel trauma en geaccepteerd worden als volwaardige en gelijkwaardige Nederlanders.” aldus Rishma.

Rishma is erg dankbaar voor de mensen die haar en hun stichting hebben voorgedragen voor de nominatie. Ze ontvangen veel steun en liefdevolle reacties als gevolg hiervan. Het zou voor haar en de stichting een eer zijn om de titel van Amsterdammer van het jaar 2023 te winnen. Dit zou nog meer erkenning betekenen voor het werk dat zij doen en hen in staat stellen om nog meer impact te hebben binnen de samenleving.

Geef jouw steun aan Rishma Khubsing en haar inspirerende initiatief, stichting 3 mei, een liefdevol verzoek. Rishma zet zich met hart en ziel in voor meer erkenning van het koloniaal verleden en collectieve heling in onze samenleving.

Hoe kun je stemmen?

  1. Ga naar Amsterdammer van het Jaar 2023.
  2. Kies voor Rishma Khubsing, stichting 3 mei, een liefdevol verzoek als jouw eerste stem.
  3. Breng een tweede stem uit voor een ander prachtig initiatief.
  4. Vul je e-mailadres in.
  5. Bevestig je stem door op de link in de bevestigingsmail te klikken (controleer ook je spambox).

Door te stemmen draag je bij aan meer erkenning en steun voor hun belangrijke werk. Laten we samen de impact van stichting 3 mei vergroten en Rishma Khubsing steunen als Amsterdammer van het Jaar 2023!

Rishma organiseert een inclusieve herdenking

Share.
Exit mobile version