Vrijdagmiddag is op het Stationsplein in Rotterdam het imposante bronzen beeld van een jonge, zwarte vrouw onthuld. Nadat het doek van het beeld was weggehaald, klonk er een groot applaus vanuit het publiek. Veel aanwezige vrouwen geven aan dat ze zichzelf weerspiegeld zien in het beeld. Het kunstwerk, genaamd “Moments Contained,” is vervaardigd door de Britse kunstenaar Thomas J. Price, een 42-jarige Londenaar met Caribische roots. Price staat bekend om zijn monumentale bronzen beelden van zwarte mannen en vrouwen, die hij “everymen” en “everywomen” noemt, geen specifieke personen, maar composities van meerdere individuen. De onthulling werd bijgewoond door Price, burgemeester Aboutaleb en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media), en werd gevierd met een dansvoorstelling.

Voormalig PvdA-raadslid Peggy Wijntuin prijst het nieuwe kunstwerk: “Het is fantastisch dat Rotterdam als eerste stad in Nederland de zwarte vrouw in volle glorie laat verschijnen, net zoals ze hier bijdraagt aan alles wat deze stad te bieden heeft.” Shanygne Wiebers, verbonden aan Suconnect, een organisatie voor Surinaamse studenten, deelt dit enthousiasme: “Ik vind het een prachtig en inspirerend beeld. Ik denk dat dit ook inspirerend is voor andere jonge vrouwen die in strijd zijn met zichzelf en wat er elders in de wereld gebeurt.”

Choreograaf Sheree Lenting, medebedenker van het uitgevoerde dansstuk, deelt haar trots: “Ik voel me trots als ik naar het beeld kijk.” Ze benadrukt het belang van de locatie in Rotterdam: “Waar anders dan in Rotterdam? Verder is ze authentiek, ze straalt kracht uit, vrouwelijkheid en het is een vrouw van kleur.” Lenting is blij dat het beeld een zwarte vrouw is, waardoor ze zichzelf weerspiegeld ziet in het stadsbeeld van Rotterdam.

Twee enthousiaste 12-jarige scholieren uit Schiedam en Rotterdam vinden het leuk dat het beeld een zwarte vrouw is. “Dat ze zwart is geeft een fijn gevoel, want ik ben zelf ook gekleurd”, zegt een van hen. Haar vriendin voegt toe: “Ik vind het mooi, want ze draagt een trainingspak. Heel veel mensen dragen makkelijke kleding.”

Een 9-jarige scholier uit Curaçao prijst het beeld, met name omdat het een jonge vrouw betreft. “Er zijn namelijk al heel veel beelden van witte mannen.”

Journaliste Sherina Leerdam is eveneens zeer lovend over het beeld. “Ik dacht: wow. Dit is écht. Ik ben er trots op Rotterdammer te zijn.” Ook zij herkent zich in het kunstwerk. “Een beeld van een volle curvy girl met de rug recht, wat onzeker, maar vastberaden. Heel tof.”

Leerdam beschouwt het plaatsen van het beeld als een historisch moment voor de stad. “Rotterdam is een stad met 175 verschillende nationaliteiten. En die zie je niet altijd terug in de beeldende kunst. Je ziet dat vaak alleen op straat.” Volgens haar brengt dit beeld daar verandering in. “Het laat zien dat we trots mogen zijn op de diversiteit van de stad.”

Share.
Exit mobile version