Surinaamse-Hindoestanen zijn een begrip in de stad Den Haag. Met een aantal van bijna 60.000 zijn Hindoestanen de grootste Haagse bevolkingsgroep met een niet-westerse migratieachtergrond. Den Haag kent ook al decennia lang Hindoestaanse zaken, evenementen en organisaties. Eén van deze Hindoestaanse organisaties is Stichting Eekta. Stichting Eekta is misschien wel één van de belangrijkste instituten van de Hindoestaanse gemeenschap. Veel Haagse Hindoestanen kunnen op allerlei verschillende manieren terecht bij Stichting Eekta. Sommigen zijn zelfs afhankelijk van Eekta. Op dit moment ziet het er niet rooskleurig uit voor Stichting Eekta. Zij dreigt namelijk haar huisvesting te verliezen. Wordt het voortbestaan van Stichting Eekta hierdoor bedreigd? En wat voor gevolgen heeft het verlies van Eekta’s huisvesting voor de Hindoestaanse gemeenschap?

Eerst over het belang van Stichting Eekta. Eekta is sinds de jaren 70 van de vorige eeuw het sociaal-culturele centrum van de Hindoestaanse gemeenschap in Den Haag. De stichting bestaat volledig uit vrijwilligers die zich bijna dagelijks inzetten voor hun medemens. Wekelijks wordt er bij Stichting Eekta hard gewerkt aan evenementen die mensen bij elkaar brengen. De evenementen van Eekta worden gekenmerkt door gratis of goedkope diensten en een open houding naar iedereen. Onder meer veel oudere Hindoestanen kennen een groot belang bij het voortbestaan van de stichting. Regelmatig komen Hindoestaanse senioren bij Eekta bij elkaar om te genieten in een voor hun comfortabele omgeving. Sinds de laatste jaren heeft Stichting Eekta grote vooruitgangen geboekt. Het nieuwe bestuur, bestaande uit de drie doortastende vrouwen Waheeda Amirkhan, Savitiri Changoe en Priya Poeran, heeft de maatschappij duidelijk laten doen beseffen hoe belangrijk de organisatie is. Niet alleen Hindoestanen zijn gebaat bij Stichting Eekta, het nieuwe bestuur heeft een brug geslagen naar de rest van Den Haag. De organisatie maakt geen onderscheid in etnische, religieuze of sociale achtergrond. 

Daarentegen heeft de stichting ook te maken met moeilijkheden. Onmisbaar voor Eekta is haar pand, dienend als centrum voor haar doeleinden en activiteiten. Maar haar pand, aan de Boylestraat 20 in Den Haag, neigt voor andere doeleinden te worden gebruikt. Het pand van Stichting Eekta krijgt een andere bestemming. De gemeente Den Haag wil de huisvesting van Stichting Eekta gebruiken voor nieuwe woningen. De stichting mag in ieder geval tot 1 juli blijven in het pand. Het probleem is dat aan Eekta geen vervangende huisvesting wordt geboden. Er is wel een aantal ruimtes door de gemeente aangeboden, maar daar kan de organisatie niet doeltreffend haar activiteiten voor de gemeenschap en ouderen organiseren. Stichting Eekta is op haarzelf aangewezen. In de gemeenteraad van Den Haag heeft met name Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij dit onderwerp onder aandacht gebracht. Ook het CDA en D66 hebben in de Haagse gemeenteraad vragen gesteld over de pijnlijke situatie die dreigt te ontstaan voor de organisatie. 

Het verlies van Eekta’s huisvesting kan hele nare gevolgen hebben voor de Hindoestaanse gemeenschap. En dan heb ik het met name over de Hindoestaanse ouderen. Als Stichting Eekta haar huisvesting verliest kunnen heel veel Hindoestaanse ouderen niet meer samenkomen onder het genot van Eekta’s ondersteuning. Onze gemeenschap dreigt een belangrijke organisatie te verliezen. Een organisatie die de Hindoestaanse gemeenschap een plek en een stem heeft gegeven in de stad Den Haag. Stichting Eekta heeft ons nu nodig. We moeten onze stem laten horen om Eekta te steunen! Dat kunnen we doen door deze petitie te ondertekenen:

https://huisvestingeekta.petities.nl

Share.
Exit mobile version