Na 86 jaar maakt het boek “Wij slaven van Suriname” van de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom voor het eerst zijn opwachting in de Nederlandse bestsellerlijst. De recente uitgave van dit werk, waarin De Kom de Surinaamse geschiedenis belicht vanuit een antikoloniaal perspectief, stijgt deze week naar de 30e plaats op de lijst van best verkochte boeken in Nederland. Dit nieuws werd donderdag bekendgemaakt door boekenkoepel CPNB. Opmerkelijk genoeg valt de titel op tussen voornamelijk thrillers, voetbalbiografieën en boeken van bekende Nederlanders.

De hernieuwde aandacht voor het werk van De Kom komt voort uit de Black Lives Matter-beweging en het bredere maatschappelijke debat over racisme. Bovendien is Anton de Kom sinds vorige maand opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis, als eerste Surinamer ooit.

Anton de Kom publiceerde het boek, een krachtige aanklacht tegen racisme en koloniale uitbuiting, in 1934. De verzetsheld (1898-1945) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke stemmen in de antikoloniale beweging aan het begin van de twintigste eeuw.

In 1921 vertrok De Kom naar Nederland, waar hij een jaar vrijwillige dienst deed bij de Huzaren. Na een jaar bij een adviesbureau in Den Haag te hebben gewerkt, werd hij ontslagen vanwege een reorganisatie. Vervolgens werd hij vertegenwoordiger in koffie, thee en tabak voor de Haagse koffiebranderij Reuser en Smulders, waar hij zijn latere echtgenote ontmoette.

In Amsterdam staat een standbeeld ter nagedachtenis aan de bijzondere man in een Duits concentratiekamp.

Share.
Exit mobile version