India Sardjoe was twaalf jaar oud en net begonnen aan de middelbare school toen ze hoorde dat breaking – beter bekend als breakdance – een olympische sport zou worden. Nu, zes jaar later, heeft ze haar havo-diploma op zak en vertegenwoordigt ze Nederland op de Olympische Spelen in Parijs.

Toen het nieuws destijds naar buiten kwam, maakte het nog weinig indruk op de jonge Sardjoe. “Als 12-jarige was ik nog niet professioneel bezig met de sport,” vertelt ze. Maar dat veranderde snel. In 2022, op 16-jarige leeftijd, werd ze de jongste wereldkampioen breaking ooit, en daarmee kwam de olympische droom tot leven. “Toen dacht ik: het volgende grote doel is de Olympische Spelen. Dat voelde als een vanzelfsprekendheid.”

Olympisch Ticket en Tranen van Blijdschap

Een jaar later maakte ze die droom waar door een olympisch ticket te bemachtigen tijdens de Europese Spelen. Het moment op het podium, toen ze haar ticket ontving, was emotioneel; Sardjoe kon haar tranen niet bedwingen.

Nu, op 18-jarige leeftijd, heeft Sardjoe haar havo-diploma gehaald in het jaar van de Spelen. “De afgelopen tijd was erg druk en hectisch,” geeft ze toe. Om zich volledig op haar olympische ambities te kunnen richten, heeft ze besloten een tussenjaar te nemen en nog niet aan een vervolgopleiding te beginnen. “Ik wil me nu honderd procent focussen op breaking en optimaal genieten van de olympische ervaring. Hopelijk kan ik ook een medaille winnen,” voegt de ambitieuze tiener eraan toe.

Haar eerste doel is al behaald: deelnemen aan de Spelen. Nu richt ze zich op het presteren op het hoogste niveau. “Ik wil het zo goed mogelijk doen en me comfortabel voelen op de vloer, zodat ik met een goed gevoel kan terugkijken. Een podiumplek zou fantastisch zijn.”

Als ze erin slaagt, schrijft ze geschiedenis, want in Parijs worden voor het eerst én voorlopig voor het laatst olympische breaking-medailles uitgereikt.

Een Allrounder in de Breaking Wereld

Sardjoe begon op zevenjarige leeftijd met hiphopdans, maar stapte al snel over op breaking vanwege de spectaculaire aard van de sport. Ze beschrijft zichzelf als een allrounder: “Er zit veel power in mijn dans, ik maak dynamische bewegingen.” Voor haar draait het bij breaking om uniek zijn, durven, en improviseren. “Als je muziek krijgt die je niet verwacht, moet je snel kunnen schakelen.”

De dansers weten van tevoren niet op welke muziek ze zullen battlen; de dj start de muziek als de breaker op de vloer staat. Maar Sardjoe heeft daar geen problemen mee. “Ik heb nooit stress over de muziek. Ik weet altijd wel iets te doen, zelfs als ik geen invloed heb op de keuze.”

Oneindige Mogelijkheden

India Sardjoe haalt haar inspiratie overal vandaan. “Soms bedenk ik moves als ik in bed lig, dan schrijf ik ze snel op om ze de volgende dag te proberen.” Voor haar zijn de mogelijkheden in breaking eindeloos. “Er zit nooit een einde aan; je kan je altijd verbeteren. The sky is the limit.”

Die visie deelt ze met Menno van Gorp, haar 17 jaar oudere teamgenoot in de Nederlandse ploeg. “Er is geen plafond in breaking; het is net als het universum: je blijft leren en ontdekken. Breaken is oneindig.”

Van Gorp, drievoudig wereldkampioen, ziet Sardjoe als een uitzonderlijk talent. “Ze heeft een overtuigende dansstijl en weet zich goed te presenteren.” Hij is ervan overtuigd dat ze niet zal bezwijken onder de druk van de Olympische Spelen. “Ze presteert juist goed onder druk. Hoe serieuzer het evenement, hoe beter ze het doet. Dat is een geweldige eigenschap om te hebben op de Spelen.”

Bron: nos.nl

Share.
Exit mobile version