Ingrid Waldring, de echtgenote van Desi Bouterse, heeft voor hun woning in Paramaribo laten weten dat de voormalige legerleider zich niet zal melden bij de Santo Boma-gevangenis om zijn twintigjarige gevangenisstraf voor zijn rol in de Decembermoorden uit te zitten. Ze beweert ook niet te weten waar Bouterse is. Drie andere veroordeelde oud-militairen, Benny Brondenstein, Stephanus Dendoe, en Ernst Geffery, hebben zich wel gemeld bij de gevangenis Santo Boma en kregen celstraffen van vijftien jaar.
Het feit dat Bouterse’s vrouw beweert niet te weten waar hij is, voedt speculaties over een mogelijke vlucht van Bouterse naar het buitenland. Sinds zijn veroordeling in hoger beroep op 20 december vorig jaar is hij nergens in Suriname meer gezien, al leeft de 78-jarige en ziekelijke Bouterse sowieso een teruggetrokken bestaan en vertoont hij zich nauwelijks in het openbare leven.
Steun
Ondanks het ontbreken van Bouterse zelf, verzamelden sympathisanten van de voormalige president zich vandaag voor zijn huis in Leonsberg, ten noorden van Paramaribo, om hun steun te betuigen. Ook prominente leden van zijn partij, de NDP, waren aanwezig. Opvallend is dat Bouterse niet gezien is, en hij is ook niet meer waargenomen in zijn partijcentrum Ocer.
Volgens Ramon Abrahams, partijgenoot en trouwe bondgenoot van Bouterse, bevindt de oud-president zich nog steeds in Suriname. Dit vertelde hij aan de Surinaamse radiozender ABC Suriname. Abrahams gaf echter geen specifieke locatie aan, maar suggereerde een gebied dat overeenkomt met Suriname waar journalisten zouden moeten zoeken.
Irvin Kanhai, de advocaat van Desi Bouterse, heeft journalisten bij de gevangenis Santo Boma laten weten dat hij Bouterse gaat halen. Hij zei: “Ik ga nu met hem praten en dan gaan we kijken wat we gaan doen.”
Amnestie
Het is momenteel onduidelijk welke stappen het Surinaams Openbaar Ministerie zal ondernemen met betrekking tot Desi Bouterse. In theorie bestaat de mogelijkheid dat Bouterse zich nog steeds in zijn villa te Leonsberg bevindt en afwacht hoe de autoriteiten zullen handelen. Het ministerie van Justitie heeft eerder verklaard bekwaam genoeg te zijn om Bouterse te arresteren indien nodig, en ze kunnen hem ook als voortvluchtig signaleren. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Bouterse zich langdurig in de Surinaamse jungle zal ophouden, gezien zijn nierproblemen die permanente behandeling vereisen.
In de tussentijd beroept het kamp rond Bouterse zich op het standpunt dat hij recht heeft op amnestie. Bij zijn eerste veroordeling voor de Decembermoorden in 2019 was er een controversiële amnestiewet van kracht, opgesteld door de partij van Bouterse, die hem zou moeten vrijstellen van verdere vervolging. Het Openbaar Ministerie heeft deze theorie eerder deze week weerlegd, en het Constitutioneel Hof van Suriname heeft de amnestiewet als niet ontvankelijk verklaard.