Na een proces van zestien jaar staat de voormalige Surinaamse legerleider, ex-president en politicus Desi Bouterse (78) op 20 december voor zijn definitieve vonnis met betrekking tot zijn betrokkenheid bij de gruwelijke Decembermoorden van 1982. Vijftien mannen verloren destijds het leven. Het Surinaamse Openbaar Ministerie maakte dit bekend in Paramaribo.

Naast Bouterse wachten ook ex-militairen Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Ernst Geffery op hun eindoordeel. Tegen alle vijf zijn twintig jaar gevangenisstraf geëist. Zij handhaven hun onschuld. Het betreft een beladen zaak waarin journalisten, advocaten, hoogleraren, ondernemers, militairen en vakbondsleiders in 1982 werden gearresteerd, gefolterd en vijftien van hen werden geëxecuteerd.

Het strafproces begon in 2007 in Boxel, 30 kilometer buiten Paramaribo, en verhuisde later naar de hoofdstad. Bouterse verscheen pas laat in de rechtszaal, nadat hij in 2019 tot twintig jaar cel was veroordeeld. Hij beweerde in juli opnieuw dat Nederland verantwoordelijk was voor de dood van de vijftien mannen. De ontknoping van dit langdurige proces heeft niet alleen juridische, maar ook emotionele en historische implicaties voor Suriname.

Share.
Exit mobile version