Een biertje op het terras, wijn bij het avondeten, proosten met bubbels: alcohol en gezelligheid worden vaak als onlosmakelijk verbonden gezien. Echter, blijkt dit niet het geval te zijn. Wat wel hand in hand gaat met alcohol is kanker!

Het drinken van alcohol vergroot de kans op zeven verschillende vormen van kanker, zo delen de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding mee als onderdeel van de campagne ‘Op je gezondheid’, binnen de bredere bewustwordingscampagne ‘Gezonde generatie’. Dit wordt gerapporteerd door het AD.

Bij mannen is alcohol verantwoordelijk voor 1 op de 10 gevallen van kanker, bij vrouwen is dit 1 op de 33. Volgens de stichtingen maakt het in termen van gezondheidsrisico’s niet uit of je regelmatig of af en toe drinkt. “Er bestaat geen gezonde hoeveelheid alcohol”, stellen zij. Hoewel je je na een avond stevig drinken meestal behoorlijk beroerd voelt, suggereert dit natuurlijk al dat alcohol niet goed is voor je gezondheid. Maar dat elke druppel alcohol zo’n grote impact heeft op je gezondheid, is toch wel even schrikken. 

Alcohol wordt vooral geassocieerd met bepaalde vormen van kanker. Welke dan? Door het drinken van al die ‘gezellige’ drankjes vergroot je de kans op mond-, keel-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker. Jaarlijks leidt alcohol tot 4.000 nieuwe gevallen van kanker in Nederland. Dit terwijl 20 procent van de Nederlanders gelooft dat één glas drank per dag gezond is, zo blijkt uit een onderzoek van KWF Kankerbestrijding en de Maag Lever Darm Stichting. De resultaten tonen ook aan dat slechts 27 procent van de ondervraagden alcohol associeert met ongezondheid.

Een ander gezondheidsprobleem met betrekking tot alcohol is verslaving. In Nederland lijden meer dan 1,5 miljoen mensen aan drankafhankelijkheid, wat resulteert in sociale, lichamelijke of mentale problemen. Problemen met alcohol komen het meest voor onder jongvolwassenen (25,9 procent), mannen (18,7 procent) en hoogopgeleiden (18,2 procent). Volgens Bart Takkenberg, maag-, lever- en darmarts bij Amsterdam UMC, zien de meeste alcoholisten er allang niet meer uit als onverzorgde verstrooiden. Integendeel. Takkenberg zegt: “De gemiddelde drinker heeft een baan en ontspant ‘s avonds met een paar glazen wijn of bier. Hij of zij functioneert overdag prima, totdat leververvetting optreedt en ze op de leverpolikliniek belanden.” 

Het aantal nieuwe gevallen van leverkanker is in tien jaar tijd verdubbeld, van 450 naar bijna 1000 per jaar. En dit aantal blijft stijgen,” volgens Takkenberg. “Het aandeel van de Nederlandse bevolking dat alcohol drinkt, behoort tot het hoogste ter wereld. Gemiddeld consumeren Nederlanders samen 9 liter pure alcohol per persoon per jaar. Mannen drinken gemiddeld 11 liter en vrouwen 7 liter. Dit brengt aanzienlijke kosten met zich mee voor de gezondheidszorg en de maatschappij.”

Share.
Exit mobile version