Minstens negentien kinderen en jongvolwassenen zijn slachtoffer geworden van misbruik bij de Surinaamse afdeling van SOS Kinderdorpen, dat plaatsvond vanaf de oprichting in 1972 tot de sluiting in 2006. 

Na onthullingen van geweld en seksueel misbruik in 2021 heeft SOS Kinderdorpen Verinorm ingeschakeld voor een onderzoek. Het bureau gebruikte daarvoor documenten en voerde 35 interviews uit met slachtoffers en voormalige medewerkers. Het resultaat van het onderzoek toont aan dat deze negentien individuen slachtoffer waren van seksueel, fysiek, emotioneel en financieel misbruik, zoals gemeld door Nieuwsuur.

De slachtoffers werden gedwongen tot seksuele handelingen en waren getuige van ernstige gewelddaden, waaronder tegen baby’s, soms hun eigen broertjes of zusjes, zeggen de onderzoekers. Vijf leidinggevenden, bijna de helft van het totaal, worden beschuldigd van het plegen van het misbruik, wat de suggestie wekt dat het “structureel van aard was”, aldus de onderzoekers. Een van hen is door de rechter veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik van een twaalfjarig meisje. Naast seksueel geweld werd ook fysiek en psychisch misbruik vastgesteld, waaronder slaan met stokken, kleineren en verwaarlozing. 

De grens van een corrigerende klap naar grove vormen van misbruik werd volgens Nieuwsuur regelmatig overschreden, mede door gebrek aan toezicht vanuit zowel de organisatie zelf als de Surinaamse overheid.

SOS Kinderdorpen verklaart tegenover het actualiteitenprogramma dat SOS Suriname “ernstig is tekortgeschoten”. De organisatie benadrukt dat de mishandelingen niet stroken met haar principes en meldt dat het beleid de afgelopen jaren is verscherpt.

“We kunnen de tijd niet terugdraaien, maar zetten ons volledig in om de slachtoffers momenteel te ondersteunen op het gebied van psychosociale en financiële hulp, evenals langetermijnsteun.”

Volgens een woordvoerder van SOS Kinderdorpen ontvangen de slachtoffers maandelijks financiële steun voor basisbehoeften. Daarnaast worden ze bijgestaan met psychosociale hulp, sollicitatieondersteuning, of bij het opstarten van een eigen bedrijf.

Share.
Exit mobile version