Heb je ketchup in de koelkast of in de keukenkast staan? Deze eeuwenoude discussie, ja echt, kwam vorige week opnieuw tot leven toen fabrikant Heinz op Twitter definitief uitsluitsel wilde geven. Eieren in de koelkast? Mayonaise? Druiven? Zomaar wat producten die in het ene huishouden wel en in het andere huishouden niet in de koelkast staan. Geen allesbepalende levensvragen, maar wel iets waar iedereen die deze producten koopt vast weleens over getwijfeld heeft.

Ook over ketchup kan gediscussieerd worden, en dat gebeurde vorige week flink. Zo verklaarde rapper Cardi B. al eens op Twitter: “Mensen die ketchup in de koelkast bewaren, kun je niet vertrouwen.” Haar bewering is niet echt te onderbouwen, maar de vraag wat het beste is, is wel te beantwoorden.

Voor ketchupfabrikant Heinz is het klip en klaar: ‘FYI: Ketchup. goes. in. the. fridge!!!.’ Met deze tweet hoopte het Amerikaanse sausmerk de discussie voor eens en voor altijd te stoppen. In de koelkast dus. Maar goed, de tweet van Heinz was natuurlijk weer voer voor de voor- en tegenstanders om een nieuw sausje over de discussie te gieten. Reden voor de kwaliteitskrant The Washington Post om er een artikel aan te wijden, waarin de schrijver zich erover verbaast dat de man met wie ze al 18 jaar samen is voorstander is van ketchup in de voorraadkast. “Waarom zou ik koude ketchup op warm eten willen doen”, is een veel gehoord argument om het niet in de koelkast te bewaren.

De argumenten van het ‘Team Koelkast’ gaan niet over de smaak maar over de houdbaarheid. Nou valt over smaak natuurlijk niet te twisten, maar over de houdbaarheid van de saus is wel wat zinnigs te zeggen. Een belletje met het Voedingscentrum geeft inzicht.

“Na opening kun je de ketchup het beste in de koelkast bewaren,” deelt Pascalle Stijger van het Voedingscentrum mee. “Als je het opent en vervolgens in de kast zet, kan er zuurstof bijkomen, wat de kans op bacteriën vergroot. In de koelkast is het langer houdbaar, wij zeggen zo’n negen tot twaalf maanden.”

Dat ketchup in de supermarkt in de schappen buiten de koeling staat, is volgens Stijger niet onlogisch. Het is goed afgesloten met een lipje, waardoor het langer houdbaar is. Heinz adverteerde er zelf ook mee dat de ketchup zo lekker lang houdbaar is. Voor de duidelijkheid hebben ze toegevoegd dat het ongeopend in de koelkast moet.

Stijger benadrukt dat de houdbaarheidsdatum die op alle producten moet staan, geldt voor ongeopende producten, iets wat niet iedereen weet. Dus als je wekelijks een fles ketchup leegmaakt (wat het Voedingscentrum niet per se aanraadt), kun je deze best buiten de koelkast bewaren. Maar voor de gemiddelde persoon is het advies om de saus koel te bewaren.

Heinz is het hier nu zo mee eens dat de vestiging in het Verenigd Koninkrijk een koelkast onder haar achterban verloot ‘om de ketchup in te doen’. Als bonus voor degene die dit artikel helemaal heeft gelezen, deelt Pascalle Stijger ook nog wat advies over eieren: “Die liggen in de supermarkt buiten het koelvak, maar zodra je thuiskomt, is het aan te raden ze in de koelkast te bewaren. Dat heeft te maken met de condens die ontstaat door temperatuurverschillen tijdens het vervoeren van de eieren van de supermarkt naar huis. Die condens veroorzaakt bacteriën, die je kunt voorkomen door ze thuis in de koelkast te bewaren.”

Voor informatie over de bewaarwijze van druiven, bananen en andere producten kun je het beste de bewaarwijzer van het Voedingscentrum raadplegen.

Share.
Exit mobile version