Close Menu
Hindoestanen Be Like
    Facebook X (Twitter) Instagram
    donderdag, 19 juni, 2025
    • Home
    • Nieuws uit Nederland
    • Nieuws uit Suriname
    • Nieuws uit India
    • Justitie & Politie
    • Adverteren
    • Contact
    Facebook Instagram TikTok X (Twitter) LinkedIn
    Hindoestanen Be Like
    • Home
    • Nieuws uit Nederland
    • Nieuws uit Suriname
    • Nieuws uit India
    • Justitie & Politie
    • Adverteren
    • Contact
    Hindoestanen Be Like
    Home » Meera Nankoe staat op tegen Hindoehaat en online racisme
    Justitie & Politie

    Meera Nankoe staat op tegen Hindoehaat en online racisme

    AdminBy Admin6 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Toen Meera Nankoe op een dag door een bekende werd geattendeerd op een TikTok-account, was ze verbaasd door wat ze zag. Haar eigen gezicht, haar foto’s — zonder toestemming gebruikt in video’s van een anoniem account. Zelf heeft zij geen TikTok. Maar daar stopte de verbazing niet. Onder haar foto’s stonden racistische opmerkingen, gericht op haar huidskleur, haar geloof, haar afkomst.

    “Ik zag dat meerdere foto’s van mij zonder toestemming werden gebruikt in TikTok-video’s van een account dat niet van mij is.” vertelt Meera. “Onder één van die foto’s werden nare, racistische opmerkingen geplaatst. Het was specifiek gericht op mijn afkomst, op het feit dat ik een hindoe ben. Mijn identiteit werd afgepakt en in een haatdragende context geplaatst.”

    Voor Meera was dat het moment om actie te ondernemen. Ze besloot aangifte te doen. Niet alleen om zichzelf te beschermen, maar ook om een krachtig signaal af te geven: deze vorm van haat mag nooit genormaliseerd worden. “Als ik nu niets doe, geef ik impliciet toestemming voor de normalisering van deze haat. Daarom koos ik ervoor om aangifte te doen. Mijn gezicht is niet van jou. Mijn stem is van mij, en ik gebruik die.”

    Rooted in Dharma, Rising in Strength.

    Een dubbele aanval: Identiteitsfraude en racisme
    Wat Meera meemaakte, is meer dan online pesten. Het is identiteitsfraude én racisme. Haar beeld werd zonder toestemming onderdeel van content die ze zelf nooit gekozen had. En erger nog: die content werd gebruikt om haar te ontmenselijken, om haat te verspreiden tegen een hele gemeenschap.

    “Mijn foto’s zijn zonder toestemming gebruikt. Dat is identiteitsfraude. Ik werd ongevraagd onderdeel van iemands content.” zegt ze. “Wat het extra schrijnend maakte, waren de racistische opmerkingen en scheldpartijen die direct gekoppeld waren aan mijn identiteit als hindoe. De opmerkingen waren gericht op mijn huidskleur, mijn geloof, mijn achtergrond. Dit is racisme. Doelbewust en systematisch.”

    Online én offline onveilig
    Voor Meera is online haat helaas niet nieuw. Door haar werk is ze vaker het mikpunt geweest van bedreigingen en intimidatie. Toch heeft deze ervaring haar opnieuw geraakt, juist vanwege de persoonlijke aanval op haar identiteit. “Dat ik dit heb meegemaakt, betekent niet dat het eindeloos kan blijven doorgaan.” vertelt ze. “Door deze ervaringen ben ik alerter geworden. En offline draag je het ook mee. Je beweegt je anders door de wereld.”

    Ze benoemt hoe kwetsbaar je bent wanneer je etniciteit en geloof tegen je worden gebruikt. Het ondermijnt je gevoel van veiligheid, maar ook je vertrouwen in de samenleving. “Fysiek én digitaal.” benadrukt ze.

    De juridische weg als statement
    Voor Meera is de aangifte niet alleen een persoonlijke daad van zelfbescherming, maar een publiek statement. Ze wil laten zien dat dit soort misdaden serieus genomen moeten worden — door slachtoffers én door instanties.

    “Ik hoop dat het laat zien dat deze vormen van online haat serieus worden genomen. Niet alleen door slachtoffers, maar ook door instanties.” zegt ze. “Als jouw identiteit wordt misbruikt, als je wordt aangevallen om wie je bent, dan hoef je dat niet te accepteren. Je mág daartegen opstaan. Je mág rechtvaardigheid eisen.”

    Ze wijst op de specifieke kwetsbaarheid van hindoes in het publieke debat. “De haat tegen hindoes, die steeds openlijker wordt uitgesproken, is diep triest en gevaarlijk. En het mag niet genegeerd worden. Haat mag nooit genormaliseerd worden. We moeten ons blijven uitspreken.”

    Waarom hindoehaat vaak onzichtbaar blijft
    Een belangrijke vraag die Meera opwerpt: waarom blijft haat tegen hindoes zo vaak onder de radar? Volgens haar komt dit deels door hardnekkige stereotypen.

    “Hindoestanen worden vaak gezien als ‘modelminderheid’: stil, succesvol, aangepast. Daardoor wordt hun pijn niet erkend.” zegt ze. “Racisme tegen hindoes wordt gebagatelliseerd. Veel mensen weten te weinig, of helemaal niets over het hindoeïsme en de koloniale geschiedenis van Hindoestanen.”

    Die onwetendheid is volgens Meera geen excuus. “Maar het verklaart waarom deze haat niet wordt herkend als systematisch probleem. En zolang we het niet durven benoemen, blijft het onder de radar en kunnen de daders ongestoord doorgaan.”

    Rol van media, politiek en onderwijs
    Voor echte verandering is bewustwording niet genoeg. Meera roept de media, politiek en het onderwijs op om structurele verantwoordelijkheid te nemen.

    “De media moet stoppen met selectieve verontwaardiging. Racisme is racisme, ook als het hindoes treft. Geef het een naam. Noem het zoals het is.” zegt ze. “De politiek moet het actief opnemen in beleid. Niet alleen in woorden, maar ook in wetten, onderzoeken en gerichte acties.”

    En het onderwijs? Daar ligt volgens haar de sleutel voor de toekomst. “Leer jongeren over de geschiedenis van hindoestanen, over het slavernijverleden in Suriname, over het hindoeïsme en de diversiteit binnen die gemeenschap. Als je kinderen leert met kennis én respect te kijken naar anderen, dan kweek je een generatie die haat minder snel accepteert.”

    Geen “mening”, maar haat
    Tegen mensen die dit soort online haat wegwuiven als ‘meningen’, is Meera glashelder: “Vrijheid van meningsuiting betekent niet de vrijheid om te discrimineren. Een mening die gericht is op het afbreken van iemands identiteit, is geen mening. Dat is doelgerichte haat.”

    “Wie zwijgt, kiest de kant van de dader.” zegt ze. “En wie het normaliseert, houdt het in stand. Rechtvaardigheid vraagt om moed, niet om stilte.”

    Een oproep tot trots, tot spreken, tot handelen
    Op de vraag of ze steun heeft ervaren na haar publieke verhaal, antwoordt Meera: deels wel, maar ook stilte. “Misschien uit angst, of omdat mensen het niet gewend zijn om openlijk weerstand te bieden. Maar we moeten af van die stille verdraagzaamheid. Die beschermt ons niet, die maakt ons onzichtbaar.”

    Ze spreekt met trots over het hindoeïsme, over de kracht en spiritualiteit ervan. “Het hindoeïsme is een levenswijze vol wijsheid en kennis. Daar hoef je je niet voor te schamen. Daar mag je trots op zijn. Blijf staan voor rechtvaardigheid. Niet alleen voor de gemeenschap, maar vooral voor jezelf.”

    De tijd is nu
    Wat kunnen wij doen — als samenleving, als individuen? Meera’s antwoord is eenvoudig, maar krachtig: doe iets.

    “Stop met doen alsof dit een onbelangrijk probleem is. Kijk om je heen. Luister naar de verhalen. Neem het serieus. Geen uitzonderingen. Geen selectieve empathie.” zegt ze. “Hindoehaat stopt niet vanzelf. Racisme verandert niet vanzelf. Het stopt pas als wij het stoppen. En dat moment is niet morgen. Het is nu.”

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleVerkiezingen Suriname monden uit in nek-aan-nekrace: NDP lijkt aan winnende hand
    Next Article Van gepeste leerling tot inspirerende radiomaker

    Gerelateerde Artikelen

    19-jarige Aliza Sabrina Pirthipal sinds 12 juni vermist

    Lees meer

    Shaleen krijgt een tweede kans: nieuw leven na niertransplantatie

    Lees meer

    Kavish Partiman voorgedragen als CDA-lijsttrekker Den Haag

    Lees meer
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • Twitter
    • LinkedIn
    About
    About

    Actualiteiten website voor Hindoestanen

    Social media:

    Facebook X (Twitter) Instagram LinkedIn TikTok
    Popular Posts

    Natio begint Gold Cup met verlies tegen Costa Rica (4–3)

    19-jarige Aliza Sabrina Pirthipal sinds 12 juni vermist

    Zeven mensen omgekomen bij helikoptercrash in India

    Copyright © 2024. Designed by Red Element.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Beheer cookie toestemming
    Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
    Functioneel Altijd actief
    De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
    Voorkeuren
    De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
    Statistieken
    De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
    Marketing
    De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
    Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
    Bekijk voorkeuren
    {title} {title} {title}