PARAMARIBO – De voormalige Surinaamse president en militaire leider Desi Bouterse is op 79-jarige leeftijd overleden, meldt dagblad De Ware Tijd woensdagochtend. De krant baseert zich op “verschillende goed ingevoerde bronnen”. Bouterse was sinds begin dit jaar voortvluchtig na zijn veroordeling tot twintig jaar cel.

Volgens de berichten overleed Bouterse op zijn schuiladres na een korte ziekteperiode. Zijn lichaam zou inmiddels zijn overgebracht naar de hoofdstad Paramaribo. De familie van Bouterse zou binnenkort met een officiële verklaring komen.

Leiderschap en controverse

Desi Bouterse werd in 1980 bekend als de leider van een militaire staatsgreep in Suriname. Als sergeant en voorzitter van de militaire vakbond Bomika leidde hij een groep militairen die de regering omverwierp en de Nationale Militaire Raad (NMR) oprichtte. Onder zijn bewind ontstonden diepe wonden in de Surinaamse samenleving, vooral door de gebeurtenissen die bekend staan als de Decembermoorden.

Op 7 en 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het regime – waaronder advocaten, journalisten en militairen – gemarteld en geëxecuteerd in Fort Zeelandia, het hoofdkwartier van Bouterse. Dit was een van de meest beruchte episodes uit zijn leiderschap.

Jaren later veroordeeld

Hoewel de gebeurtenissen uit 1982 wereldwijd werden veroordeeld, duurde het tientallen jaren voordat Bouterse juridisch werd aangesproken. In 2019 veroordeelde een Surinaamse rechtbank hem tot twintig jaar gevangenisstraf vanwege zijn rol in de Decembermoorden. Hij bleef echter vrij in afwachting van hoger beroep.

In 2023 werd zijn straf in hoger beroep bevestigd, maar Bouterse meldde zich niet bij de gevangenis en verdween spoorloos. Sindsdien gingen geruchten dat hij zich verscholen hield in het binnenland van Suriname of naar landen zoals Cuba of Venezuela was gevlucht.

Einde van een omstreden tijdperk

Met het overlijden van Bouterse komt een einde aan het leven van een man die een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van Suriname. Hij was een charismatische leider voor sommigen, maar voor anderen het symbool van onderdrukking en mensenrechtenschendingen.

De omstandigheden rond zijn dood blijven voorlopig onduidelijk. Zijn overlijden markeert het einde van een tijdperk, maar laat een verdeelde nalatenschap achter. Verdere details over zijn overlijden en een mogelijke herdenking worden in de komende dagen verwacht.

Share.
Exit mobile version