NEW DELHI – Tijdens de recente parlementsverkiezingen in India hebben maar liefst 642 miljoen kiezers hun stem uitgebracht, een recordaantal. Ondanks deze indrukwekkende cijfers, lag het opkomstpercentage iets lager dan bij de vorige verkiezingen in 2019.
Van de 968 miljoen stemgerechtigden nam 66,3 procent deel aan de stemming, vergeleken met 67,4 procent vijf jaar geleden. De lagere opkomst wordt volgens diverse Indiase media deels toegeschreven aan de extreme hitte van de afgelopen tijd. Uit gegevens van de kiescommissie blijkt verder dat bijna de helft van de uitgebrachte stemmen door vrouwen is uitgebracht.
“We hebben een wereldrecord van 642 miljoen Indiase kiezers bereikt, een historisch moment voor ons allemaal,” aldus het hoofd van de kiescommissie. “Dit toont de ongelooflijke macht van de Indiase kiezers. Mensen moeten de kracht van de Indiase democratie erkennen.”
India heeft sinds vorig jaar de grootste bevolking ter wereld en is ook ‘s werelds grootste democratie. In de afgelopen weken konden Indiërs in zeven fases stemmen, afhankelijk van hun woonplaats, met de laatste stemdag afgelopen zaterdag. Volgens exitpolls kan premier Narendra Modi naar verwachting rekenen op een overwinning en een zeldzame derde ambtstermijn. Modi’s hindoe-nationalistische BJP en partners zouden tussen de 353 en 401 van de 543 zetels kunnen behalen.
De stemmen worden dinsdag geteld en de uitslag wordt later die dag verwacht. Dankzij het gebruik van stemmachines kan de telling in hoog tempo worden uitgevoerd. Slechts een klein aantal stemmen is per post uitgebracht, een optie die alleen beschikbaar is voor specifieke groepen, zoals mensen met beperkingen en bepaalde regeringsfunctionarissen. De tellingen vinden gedecentraliseerd plaats in stemstations verspreid over de 543 kiesdistricten van het land.