Het Holifeest, ook bekend als Holi, is een jaarlijks terugkerend Hindoestaans feest dat gewoonlijk in maart wordt gevierd. Dit feest combineert verschillende vieringen, waaronder een lentefeest, nieuwjaarsfeest en een viering van de triomf van het goede over het kwade. Een van de kenmerkende rituelen van Holi is het strooien van gekleurd poeder, maar wat is precies de betekenis daarvan? Hier lees je alles over het Holifeest!
Holika
De datum van het Holifeest wordt bepaald door de stand van de maan volgens de hindoekalender. Veertig dagen voor het feest plaatsen Hindoestaanse gemeenschappen een plantje in de grond, wat de plek de naam “Holika” geeft, vandaar de naam Holifeest. Gedurende de veertig dagen die volgen, brengen mensen verschillende oude spullen naar deze plek, waarmee een grote brandstapel wordt gebouwd.
Het Vuur
Op de dag voor het Holifeest wordt het plantje weggehaald van de Holika en wordt de brandstapel aangestoken. Het vuur wordt gezien als een vreugdevuur dat de komst van de lente viert, maar ook als een symbool voor het verbranden van het kwade en het verwelkomen van het goede. Mensen zingen en bidden samen rond het vuur, terwijl rijst in het vuur wordt gegooid. Dit symboliseert het loslaten van slechte daden en gedachten, om ruimte te maken voor het goede.
Kleurrijke Traditie
De volgende dag, wanneer het vuur is gedoofd, begint het eigenlijke Holifeest. Dit wordt gekenmerkt door een kleurrijk ritueel: het besprenkelen van elkaar met gekleurd poeder. Een vrolijk gezicht! Door het poeder wordt iedereen gekleurd, waardoor de verschillen tussen religie en afkomst vervagen. Sociale barrières tussen jong en oud, rijk en arm, verdwijnen tijdens dit feest. Het strooien met kleurpoeder tijdens Holi heeft tot doel vreugde en verbondenheid te brengen tussen mensen. Geïnspireerd door Holi zijn er ook in het Westen verschillende kleurrijke festivals ontstaan, zoals The Color Run of het Mumbai Festival.
Zhunaysha maakte 13 jaar geleden een YouTube filmpje over Holi en heeft deze vandaag ge-repost: