Close Menu
Hindoestanen Be Like
    Facebook X (Twitter) Instagram
    donderdag, 19 juni, 2025
    • Home
    • Nieuws uit Nederland
    • Nieuws uit Suriname
    • Nieuws uit India
    • Justitie & Politie
    • Adverteren
    • Contact
    Facebook Instagram TikTok X (Twitter) LinkedIn
    Hindoestanen Be Like
    • Home
    • Nieuws uit Nederland
    • Nieuws uit Suriname
    • Nieuws uit India
    • Justitie & Politie
    • Adverteren
    • Contact
    Hindoestanen Be Like
    Home » Het verborgen ingrediënt dat kaas niet vegetarisch maakt
    Food

    Het verborgen ingrediënt dat kaas niet vegetarisch maakt

    Manisha SewnandanBy Manisha Sewnandan4 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Kaas is verkrijgbaar in allerlei varianten, van jong tot oud, dik tot dun. Maar niet alle kaas is geschikt voor vegetariërs. Dit komt doordat kaas niet alleen wordt gemaakt van melk, maar ook van een deel van het dier zelf. Kaas is dus niet altijd vegetarisch. 

    Kaas wordt geproduceerd met behulp van melk, meestal afkomstig van koeien, geiten of schapen. Bij het maken van boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt, terwijl fabriekskaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Pasteurisatie houdt in dat melk wordt verhit tot ongeveer 70 graden Celsius. Dit is melk wat niet lang houdbaar is en wat je in de koeling vindt. Terwijl sterilisatie melk meestal enkele seconden verhit wordt tot temperaturen van 130 tot 140 graden Celsius. Door deze hoge temperaturen krijg je houdbare melk. 

    Hoe wordt kaas gemaakt van melk?

    De melk wordt zuur gemaakt door middel van zuursel, een mengsel van melkzuurbacteriën. Deze bacteriën zetten van nature aanwezige suikers (lactose) in melk om in melkzuur. “Sommige van deze melkzuurbacteriën kunnen een probiotisch effect hebben, wat betekent dat consumptie ervan de gezondheid kan bevorderen”, aldus Eddy Smid, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University.

    Hoe krijgt kaas zijn stevige structuur?

    De eiwitten en vetten worden gescheiden van het grootste deel van de vloeistof. “We willen geen natte yoghurt, maar een stevige, snijdbare kaas”, legt voedselschrijver Meneer Wateetons uit. De eiwitten en vetten worden samengebonden door stremsel. Wat overblijft is de wei, waarvan bijvoorbeeld ricotta of Taksi (tropisch vruchtendrank).

    Wat is stremsel?

    Stremsel zorgt ervoor dat de eiwitten en vetten samenklonteren. “Hiervoor gebruiken we traditioneel stremsel, dat wordt gewonnen uit de magen van dode kalveren”, legt Meneer Wateetons uit. Hij, een kookboekenauteur die ook kaasmakingscursussen geeft, heeft zelf eens een maag opengemaakt en ontdekte een soort hüttenkäse. Overigens is er maar weinig stremsel nodig om kaas te maken, ongeveer vijf druppels per liter melk waarmee je ongeveer 100 gram kaas kunt maken. Maar omdat stremsel afkomstig is van dode kalveren, is kaas strikt genomen niet vegetarisch.

    Wat is het verhaal achter vegetarische kaas?

    Het zijn de enzymen in stremsel die ervoor zorgen dat de kaas stremt. Goed nieuws voor vegetariërs: deze enzymen kunnen ook worden gemaakt met behulp van micro-organismen en bepaalde distels, aldus Meneer Wateetons. “Op de verpakking staat vermeld of de kaas is gemaakt met plantaardig stremsel. Als dit niet wordt vermeld, kun je ervan uitgaan dat de kaas niet vegetarisch is.” Niet alle kazen hebben echter een vegetarische variant. “Voor sommige kazen is het vereist dat ze op een bepaalde manier worden gemaakt volgens beschermde oorsprongsbenamingen en dergelijke.” Als je microbieel stremsels op de ingrediëntenlijst ziet is de kaas niet gemaakt van dierlijke stremsels en dus geschikt voor vegetariërs. Ben jij vegetarisch of eet je geen rund en of kalf, kijk dan even goed naar de ingrediënten.

    Is vegakaas diervriendelijker?

    Vegetarische kaas wordt nog steeds gemaakt van een dierlijk product, namelijk melk. Niet alle melkkoeien hebben dezelfde leefomstandigheden. Sommige koeien grazen lekker buiten, terwijl andere voornamelijk binnen in de stal staan. De koeien worden ook niet altijd even goed verzorgd. “Er is nog een reden waarom kaas niet de beste keuze is voor vegetariërs”, zegt Meneer Wateetons. “Stieren zijn ballast, omdat ze geen melk geven. Sommige stieren worden vetgemest en geslacht, terwijl anderen direct worden gedood. Hoewel het dier niet letterlijk in de kaas zit, is het wel gestorven voordat de kaas werd gemaakt.”

    Is kaas gezond?

    Ja, kaas bevat veel eiwitten, calcium en vitamines. Nee, kaas bevat ook veel vet en vaak veel zout. Het voordeel van gefermenteerde zuivel, zoals kaas, ten opzichte van gewone melk, zijn volgens hoogleraar Smid de “goede bacteriën”. “Deze bacteriën hebben niet het vermogen om ons lichaam binnen te dringen, maar activeren wel ons afweersysteem.”

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleNeelam Matadin schitterde tijdens Holi in Guyana
    Next Article India is trots: bijna een op de acht wereldbewoners naar stembus

    Gerelateerde Artikelen

    Shaleen krijgt een tweede kans: nieuw leven na niertransplantatie

    Lees meer

    Sterrenchef Soenil Bahadoer opent nieuw restaurant GEM in Kasteel Gemert

    Lees meer

    Filmpje frikandel in massala gaat viral op social media.

    Lees meer
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • Twitter
    • LinkedIn
    About
    About

    Actualiteiten website voor Hindoestanen

    Social media:

    Facebook X (Twitter) Instagram LinkedIn TikTok
    Popular Posts

    Natio begint Gold Cup met verlies tegen Costa Rica (4–3)

    19-jarige Aliza Sabrina Pirthipal sinds 12 juni vermist

    Zeven mensen omgekomen bij helikoptercrash in India

    Copyright © 2024. Designed by Red Element.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Beheer cookie toestemming
    Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
    Functioneel Altijd actief
    De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
    Voorkeuren
    De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
    Statistieken
    De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
    Marketing
    De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
    Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
    Bekijk voorkeuren
    {title} {title} {title}