In februari 2025 veroorzaakte Stephano ‘Pakittow’ Biervliet, recentelijk toegetreden tot de Nationale Democratische Partij (NDP), forse ophef met een uitspraak tijdens een massameeting in Ocer. Tijdens zijn speech stelde hij dat bij het ministerie van Openbare Werken (OW) mensen met een etnische voorkeur zouden worden aangenomen, en voegde daaraan toe: “Te je gwa OW a her presi e smer kronto olie.”
De opmerking werd door velen als denigrerend en racistisch ervaren. De term ‘kronto olie’, oftewel kokosolie, is een cultureel beladen symbool binnen de Hindoestaanse gemeenschap en werd in deze context opgevat als een directe en respectloze verwijzing. Met name Hindoestaanse Surinamers gaven aan zich gekwetst te voelen door de uitspraak, die wordt gezien als onnodig, kwetsend en stigmatiserend.
De publieke verontwaardiging liet niet lang op zich wachten. Velen beschouwden het als een bijzonder valse start van Pakittow’s politieke carrière bij de NDP. Aanvankelijk leek hij zich weinig aan te trekken van de kritiek: op Facebook deelde hij zelfs een bericht waarin hij zijn uitspraak leek te rechtvaardigen.
Toch krabbelde hij later op de dag terug en bood zijn excuses aan via een videoboodschap. “En me Hindoestaanse broeders en zusters, als speech verkeerd is overgekomen mijn excuses daarvoor, maar always ga ik van jullie houden.” schreef hij bij de video. Opmerkelijk is dat hij daarin de verantwoordelijkheid deels bij de gemeenschap zelf legt, door te stellen dat zijn woorden ‘verkeerd zijn opgevat’.
De NDP lijkt ondertussen verdeeld te reageren. Partijvoorzitter Jenny Simons verklaarde later dat ze de uitspraak tijdens het evenement niet had gehoord, maar achteraf wel begrepen heeft dat die als kwetsend is ervaren. Ze noemde de uitlating “ongelukkig” en liet weten dat de partij Pakittow hierover heeft aangesproken.
De ophef rond deze uitspraak heeft de spanningen binnen de etnisch diverse samenleving van Suriname opnieuw blootgelegd. Politieke en maatschappelijke organisaties roepen op tot respectvolle communicatie en meer bewustzijn over raciale gevoeligheden, zeker van publieke figuren met invloed.
De vraag blijft hangen of de excuses van Pakittow als oprecht worden ervaren, en wat de NDP zal doen om het geschonden vertrouwen binnen de Hindoestaanse gemeenschap te herstellen. Wat vaststaat, is dat uitspraken als deze de noodzaak onderstrepen van een inclusieve en respectvolle politieke cultuur — een waarin iedere Surinamer zich veilig en vertegenwoordigd voelt.